Abscis Architecten -

START WERF!

VLOT VZW Lokeren

In Lokeren zijn de afbraakwerken ter voorbereiding van de bouw van de nieuwe schoolgebouwen voor VLOT vzw gestart. Het project bestaat uit een nieuwbouw voor de eerste graad en een uitbreiding van een lagere school, waarbij de omgevingsaanleg werd meegenomen in het ontwerp. De site bevindt zich in hartje Lokeren, op wandelafstand van de markt en het station.

Om dit mogelijk te maken was een herstructurering van de versnipperde buitenruimtes en sloop van enkele sterk verouderde schoolvolumes noodzakelijk. Binnen de visie van maximalisatie van de groene open buitenruimte en logische functionele verbindingen tussen de verschillende scholen (1ste graadschool, de kleuterschool en de lagere school) werd gezocht om het nieuw te bouwen programma, op een zo compact mogelijke manier te organiseren.

De nieuwbouw van vijf klaslokalen voor de lagere school wordt voorzien in het verlengde van de bestaande lagere school. Hierdoor wordt de toegang, gelegen tussen twee blinde gevels, opgewaardeerd tot een nieuw ‘poortgebouw’. De luifel en de drie bouwlagen van het nieuwe volume benadrukken deze nieuwe inkom.

De nieuwbouw voor de 1ste graad krijgt een gelijkaardige vormgeving en wordt tevens voorzien van een luifel. Het volume omvat een transparante gelijkvloerse bouwlaag met een refter, een polyvalente ruimte en sanitair. Op de verdiepingen worden 24 leslokalen, administratie en een leraarskamer georganiseerd. De toegang hiertoe kan na de schooluren afgesloten worden zodat het gelijkvloers na de schooluren onafhankelijk gebruikt kan worden.

Naar het project: Vlot vzw Lokeren

Delen