Abscis Architecten -

WEDSTRIJD GEWONNEN!

Sociale Houtskeletwoontoren in de Marollen

De realisatie van 17 betaalbare en kwalitatieve appartementen in het hartje van Brussel enerzijds, een prefab houtconstructie als bouwprincipe om de impact op het milieu te beperken anderzijds. Het project is gelegen in het centrum van de grootstad en kan een hoge densiteit aan kwalitatieve stedelijke woningen genereren. Het gebouw zal tevens een katalysator zijn die de rest van de buurt opvrolijkt. Dit zal gebeuren d.m.v. een aantrekkelijke en actieve plint, en een lichte en luchtige vormgeving. Zo zullen het middelpunt van de Menslievendheidsstraat en het naburige wooncomplex “HOOG” terug een aangename sociale functie krijgen.

Vanwege de minimale terreinoppervlakte wordt er zo aandachtig mogelijk omgesprongen met mogelijke sociale interactie, wat resulteert in circulatieruimten met verschillende ontmoetingsplekken. Hierbij wordt gekozen voor een architecturale buitentrap, waarbij op iedere verdieping een ontmoetingsruimte en een uitkijkpunt wordt gecreëerd.

Centraal in het concept staan een optimale circulatie, het crëeren van woonruimten met veel natuurlijke lichtinval door grote raampartijen en een private buitenruimte in de vorm van een terras of tuin.

Het gebouw zelf is opgevat als een massieve sokkel met een lichte constructie erbovenop, de 7 bovenste verdiepingen zijn in geprefabriceerde houtskeletbouw met gedeeltelijke CLT wanden uitgevoerd. Er werd bewust gekozen voor een maximale houtskeletbouw, aangezien hiervoor de minste bomen moeten gerooid worden. De volledige wand met schrijnwerk kan in zijn geheel luchtdicht geprefabriceerd worden in een atelier. Bovendien zijn ook de thermische en akoestische eigenschappen beter. Circa 75% van de gebouwde constructie zal in houtbouw gebeuren.

Delen
communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics