Abscis Architecten -

GESLOTEN RUWBOUW OPGELEVERD!

KUL LABORATORIUMGEBOUW Onderwijs & Navorsing 1 bis

De katholieke Universiteit van Leuven wenste het bestaande ‘Onderwijs & navorsing 1’ gebouw uit te breiden met een vaardigheidscentrum voor Anatomie, onderzoekslaboratoria voor biotechnologie en onderzoekslaboratoria voor hoogwaardige analyse-apparatuur.

Low-tech architectuur voor high-tech onderzoek.

Het gebouw is ontworpen als een solitair en monolithisch balkvolume uitgevoerd in een wit-grijs genuanceerd baksteenmetselwerk, dit in overeenstemming met de ruimtelijke en architecturale visie van het masterplan van AWG voor de Site Gasthuisberg.

 

Het gebouw werd behandeld als een alzijdig volume, zonder de nadruk te leggen op een voor- of achterkant. De vier gevelvlakken zijn evenwaardig behandeld. Deze vertonen een strak ritme van nagenoeg identieke raampartijen. De afmetingen, de positioneringen en de tussenafstanden tussen de raamopeningen houden rekening met zowel de modulaire labo-indeling, de opstelmodaliteiten van de labotoestellen als met een maximale natuurlijke lichtinval in de binnenruimtes. De ramen zijn  diep in het gevelvlak geplaatst en voorzien van een omkaderingselement in een koper-bruine aluminium-paneel afwerking. De afgeschuinde zijdes van deze omkaderingselementen resulteren in een optische vergroting naar buiten toe.

Het verbindingsvolume tussen het bestaande Onderwijs en Navorsing 1 gebouw en de nieuwe labo-cluster is uitgerust met een nieuwe gelijkvloerse inkomruimte, kantoren, vergaderzalen en “break-out” ruimtes.

Delen
communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics