Abscis Architecten - werf Kongoplein Deinze - bovenaanzicht

werf

Een baken voor het Kongoplein in Deinze

Aan het einde van de Markt van Deinze werd een oude villa gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe, aangepaste vorm van stedelijk wonen. De opmerkelijke ligging aan het Kongoplein vormt een eindpunt voor een belangrijke invalsweg naar het stadscentrum. Hierdoor kan de site een rol vervullen als nieuwe stadspoort, waarbij de uitstraling van het project voldoende aandacht verdient om deze rol te kunnen vervullen: elke gevel werd met evenveel zorg ontworpen en mede hierdoor wordt er gekozen voor kwalitatieve duurzame gevelmaterialen.

De norm lag voor dit project niet louter bij het behalen van het voorgeschreven E-peil. Het geheel van toekomstgericht bouwen overstijgt de som der delen: de bewoners krijgen niet enkel de mogelijkheid om op zonne-energie te koken, verwarmen, douchen, en elektrische fietsen of wagens op te laden, maar bevinden zich tevens op een gunstige locatie waardoor ze zich slechts beperkt moeten verplaatsen. Door gerichte passieve warmtewinsten uit zonnewarmte en beperkt warmteverlies via buitenschil en ventilatie, kan de geringe resterende warmtevraag voor sanitair warm water en verwarming fossielvrij worden opgewekt met individuele lucht-lucht warmtepompen, grotendeels gevoed door de PV-panelen op het dak. De bewoners leven kwalitatief met slechts een kleine footprint.

Meer weten? Ga naar het project "Kongoplein Deinze"

Delen
communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics