2015 Sint-Denijs-Westrem

Abscis Architecten -

Het gebouw daterend uit 1988 straalde weinig identiteit uit. Het gebouw op zich bevond zich echter in goede staat en daarom werd aan de basis niet geraakt. Het visueel geheel daarentegen werd volledig herbekeken en het volume vereenvoudigd.

Abscis Architecten - Sokkel in zichtbeton - fotografie Inge Claessens

Sokkel in zichtbeton - fotografie Inge Claessens

Abscis Architecten - Trechtervormige daglichtopeningen - fotografie Inge Claessens

Trechtervormige daglichtopeningen - fotografie Inge Claessens

Door zijn vorm, kleur en materiaal wordt het licht als het ware in het gebouw gezogen.

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - Het daglicht weerkaatst op de witte glanzende aluminiumpanelen - fotografie Inge Claessens

Het daglicht weerkaatst op de witte glanzende aluminiumpanelen - fotografie Inge Claessens

De gelijkvloerse uitbouw vooraan was gedateerd en beantwoordde niet meer aan de huidige comforteisen. Het dakvolume was zeer uitgesproken en dominerend. Het gebouw op zich bevond zich echter in goede staat en daarom werd aan de basis niet geraakt. 

Het visueel geheel daarentegen werd volledig herbekeken en het volume vereenvoudigd.

De gelijkvloerse uitbouw vooraan werd afgebroken tot op de hoogte van de sokkel en het gebouw werd herleid tot één geheel. De vorm van de sokkel, opgetrokken uit zichtbeton, werd vereenvoudigd tot een vorm met rechte hoeken. Om het dominante dak volume weg te werken werd een voorzetconstructie in de lijn van de dak uitsprong geplaatst, waardoor een zuivere en eenvoudige vorm ontstaat.

De daglichtopeningen werden door middel van trechtervormige elementen visueel naar het tweede vlak gebracht. De ramen op zich echter blijven in het vlak van het bestaande gebouw. Door zijn vorm, kleur en materiaal wordt het licht als het ware in het gebouw gezogen. De daglichtopening werden groter en het licht weerkaatst op het witte glanzende aluminiumpanelen.

De voorzetconstructie werd bekleed met ruwe donkergrijze vezelbetonpanelen passend in een stedelijke omgeving. Het geheel krijgt een robuust uitzicht en contrasteert met de glanzende trechtervormige daglichtopeningen. 
De sokkel, het volume en de licht’gevende’ openingen vormen een uitnodigend geheel en geven een identiteit aan het gebouw en de toekomst van de Kortrijksesteenweg. 

Om het geheel te structureren werd beslist om het terrein volledig te ontwerpen en her aan te leggen in samenspraak met de mede-eigenaars van het naastliggende perceel. De omgeving wordt aangenamer gemaakt door het toevoegen van groenelementen en een duidelijk gestructureerde parkeergelegenheid. Er wordt een overzichtelijke en verkeersluwe voetgangerszone gecreëerd gelegen aan de zijkant van het gebouw. De afwerking van de omgeving is een combinatie van grijze betonklinkers voor de parkeervakken en donkergrijze kleiklinkers voor voetgangerszone. 

communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics