Abscis Architecten -

STUDIEDAG!

circulaire houtbouw

Samen met een heleboel andere inspirerende sprekers, gaf Arthur een presentatie op het BuildUp-event dat eind september georganiseerd werd door Professional Media Group (PMG). Hij sloot de infodag over circulaire houtbouw af met een praktijkvoorbeeld, namelijk ons project Menslievendheid in Brussel waarbij 15 sociale appartementen in een houtbouw werden gerealiseerd.

“Hoewel er strenge normen zijn wat betreft energieverbruik in gebouwen, is de manier waarop gebouwd wordt nog steeds zeer vrijgelaten," zegt Arthur. "Door een aantal materialen te vermijden en te vervangen door hout, kunnen we de CO2-uitstoot van gebouwen aanzienlijk verminderen. Op deze manier proberen we de klimaatverandering te bestrijden door de manier waarop we onze gebouwen produceren.”

Ons voorbeeldproject Menslievendheid is opgevat als een massieve sokkel met een lichte constructie erbovenop: de 6 bovenste verdiepingen werden in geprefabriceerde houtskeletbouw met gedeeltelijke CLT-wanden uitgevoerd. Er werd bewust gekozen voor een maximale houtskeletbouw t.a.v. CLT-wanden, aangezien hiervoor de minste bomen gerooid moeten worden. De volledige wand met schrijnwerk werd in zijn geheel luchtdicht geprefabriceerd in het atelier. Bovendien zijn ook de thermische en akoestische eigenschappen beter. 

De opbouw van de prefab houtconstructie is sterk geoptimaliseerd naar de levenscyclus van alle gebruikte materialen, alsook naar hun demonteerbaar en herbruikbaar karakter. In totaal werd circa 75% van de gebouwde constructie in houtbouw voorzien.

Bekijk hier het volledige interview

Ga naar het project: 'Menslievendheid Brussel'

Delen