2017 - 2019 Deinze

Abscis Architecten - entrance, side Kongoplein - visual in progress - Abscis Architecten

Towards the end of the market square in Deinze, the existing villa ’Neerleie’ will make way on the square ‘Kongoplein’ for a new, improved way of living in the city. The remarkable placement on the Kongoplein, characterized by a large roundabout with a beautiful fountain, is the ending point of an important road to the centre of the city. This allows the site to become a new entrance gate for Deinze, which requires careful attention for the appearance of the building.

Abscis Architecten - Location between Fossé de la ville, the Markt and the Canal; Vandermaelen map 1846-1854

Location between Fossé de la ville, the Markt and the Canal; Vandermaelen map 1846-1854

Abscis Architecten - site plan - proposition new Kongoplein - Abscis Architecten

site plan - proposition new Kongoplein - Abscis Architecten

The standard for this project was not merely to achieve the prescribed E-level. Other, less measurable but at least as sustainable aspects are also covered here

Curious to see what we can do for you?

Contact us
Abscis Architecten - rain shower - visual in progress - Abscis Architecten

rain shower - visual in progress - Abscis Architecten

The site is surrounded by a roundabout, the Region road on the old ‘Fossé de la Ville’, and the Schipdonk Canal. Where the open character of the large scale linear infrastructure collides at the market square with the scale of the city centre, the site functions as a hinge between the two. On all sides the building area connects to public domain. This means there is no front or back façade. All facades are equally important and were designed carefully, with the relation between private and public areas constantly in mind. 

The project is a stair-like volume that responds to the immediate context. A remarkable break of scale between the 5 floor levels on the side of the roundabout and the transparent volume of only 1 floor on the side of Kongoplein mark the entrance. The volume cascades downwards, one floor at a time, which reduces negative impact on adjacent plots.

The standard for this project was not merely to achieve the prescribed E-level. Other, less measurable but at least as sustainable aspects are also covered here: spatial context, water and material use, and above all: a pleasant home experience for residents.

Abscis Architecten - see-through - visualisation Gabari

see-through - visualisation Gabari

Abscis Architecten - view from the Kongoplein - visual in progress - Abscis Architecten

view from the Kongoplein - visual in progress - Abscis Architecten

Curious to see what we can do for you?

Contact us
Abscis Architecten - roofed landscape - visualisation Gabari

roofed landscape - visualisation Gabari

Abscis Architecten - view from the Markt - visualisation Gabari

view from the Markt - visualisation Gabari

communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics