2009 - 2012 Merelbeke

Abscis Architecten -

This project is executed within the framework of the development of Merelbeke’s town centre, pursuant to the Spatial Planning (RUP) nr. 2 ‘centre-middle’. Seven terraces along the Hundelgemsesteenweg, from the town hall to the post office building, will be demolished in order to free up the land behind. 
 
The Hundelgemsesteenweg site will be opened by building 2 apartment blocks on the edge of a square. This square will link the future arts centre, the town hall and the apartment blocks and will make them look like one unit. Underneath, there will be a two floor parking lot with a private and public part. The ground floor of both apartment blocks will offer space for shops, small offices and maybe even catering businesses, which should bring some life to the square. 

Both apartment blocks include a mix of one, two and three bedroom flats. In the building next to the post office, space is provided on the first floor for small offices (Police area). Withdrawn on the roof, there will also be some loose units, containing 1 or more roof apartments. In order to accentuate the construction, part of the unit will be hanging over the roof’s edge.  

The nearby facade image along the Hundelgemsesteenweg consists of a mix of soft colours. The, to be demolished, existing row of houses has mainly a white painted or grey plastered front. In order to make the new build fit, a warm, light grey brick has been chosen for the front. This brick has slight changes in colour in order to make the volume look smaller and to, together with the new to be built square, create a light and open space along the Hundelgemsesteenweg. To finish off the roof level, high quality prepatinated zinc has been chosen, enabling the third floor to fit in with the roof levels around it both in terms of colour and typology. 

Abscis Architecten -
Abscis Architecten -
Abscis Architecten -
communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics