Abscis Architecten - Woonwoord - Ambitieuze eco-architectuur

Woonwoord

Ambitieuze eco-architectuur

Het is na Venning en Drie Hofsteden al het derde project van Goedkope Woning dat kadert in het Europese subsidieprogramma ECO-life. Dit programma onderzoekt wat er nodig is om CO2-neutrale bouwprojecten mogelijk te maken en te stimuleren. In totaal gingen er subsidies naar twee gemeenten in Litouwen, één gemeente in Denemarken en naar Kortrijk. 

Drukkerij Gutenberg

Johan Van den Driessche van Abscis Architecten: “De voordeur van elk appartement zit aan de achterkant van het gebouw en is bereikbaar via een gaanderij aan de buitenkant van de achtergevel. De gaanderijen op de verdiepingen zijn toegankelijk met een collectieve buitenlift. De meeste appartementen hebben twee slaapkamers, de andere één. Behalve de woonappartementen bevat het project ook ondergrondse garages en een kantoor- of handelsruimte op het gelijkvloers.”Vroeger was er op de site een drukkerij. Een deel van de gebouwen van drukkerij Gutenberg werd al in de jaren '90 gesloopt om plaats te maken voor een verkeersrotonde. Dat verklaart de gebogen vorm van de huidige rooi- en bouwlijn. De terrassen bevinden zich aan de straatkant, in de ruimte tussen de semitransparante stalen voorzetgevel en de eigenlijke voorgevel. “De straatkant is de zonnekant en daar maken we dan ook maximaal gebruik van het zonlicht. De golvende voorzetgevel geeft privacy op de terrassen en voorkomt tegelijk oververhitting van de ramen in de zomer. Het is aan de bewoners zelf om met de handbediende luiken in de terrassen te bepalen hoeveel zonlicht en inkijk ze toelaten”, aldus Johan.

Groene stempel drukken

Ilse Piers, directeur van Goedkope Woning, legt de nadruk op het ecologische aspect van het project: “De appartementen zijn zeer goed geïsoleerd en de weinige hoeveelheid energie die nodig is wordt opgewekt door zonneboilers en zonnepanelen die op het dak staan. Het onderhoudsarm groendak van de ondergrondse parking doet tegelijk dienst als binnentuin. De begroeiing op de voorzetgevel, een mix van clematis, wisteria en Toscaanse Jasmijn, zal de komende jaren letterlijk een groene stempel op het project drukken.”

“De weinige energie die nodig is wordt opgewekt door zonneboilers en zonnepanelen.”

De eerste bewoners namen in oktober hun intrek. Een van deze eerste huurders woont alleen op de bovenste verdieping en is enthousiast: “In oktober ben ik verhuisd van mijn appartement in Drie Hofsteden naar hier. Ik vreesde de drukte van het kruispunt een beetje, omdat ik hiervoor zeer rustig woonde. Maar dat valt goed mee. Mijn appartement is zeer licht en heeft ook een ruime living en een open keuken. Enkel de slaapkamer vind ik wat klein, maar dat weegt niet op tegen de ruimte in de andere vertrekken en de lichtinval. Hoewel ik nog geen definitieve afrekening van de verwarming heb gekregen, verwacht ik toch dat de verwarmingskosten veel lager zullen zijn. Door de goede isolatie moet ik de verwarming minder hard zetten dan vroeger.”

Guldensporenslag

Een leuk detail is dat de oude veldkapel van Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge uit 1832 mee werd opgenomen in de oude drukkerij en nu opnieuw deel uitmaakt van het project. Deze kapel, die de Guldensporenslag uit 1302 gedenkt, zou Hendrik Conscience geïnspireerd hebben om ‘De Leeuw van Vlaanderen’ te schrijven.
Ilse is alvast heel tevreden dat het project er staat: “Gutenberg is een bijzonder project geworden, dat door zijn ecologische ambities en eigenwijze architectuur niet alleen onze eigen bewoners begeestert, maar ook geen enkele passant onberoerd laat. Dat we dit verwezenlijkt hebben in een buurt die er voordien wat verwaarloosd bijlag, doet extra deugd.”

Bron: Woonwoord #37, zomer 2016 - Tekst Marijn Van Laere

Naar het project 'Sociaal passief huistvestingsproject Gütenberg Kortrijk'

Delen