2016 - 2017 Merelbeke

Abscis Architecten - Via een centrale 'hub' worden een aantal diensten gefaciliteerd – visualisatie Abscis Architecten

Deze opdracht omvat het bouwen van assistentiewoningen en het omvormen van het bestaande kasteel. We streven naar een hedendaagse architectuur met tijdloos karakter en levenslang wonen als insteek. De aanwezigheid van zorg op maat betekent voor dit project een grote meerwaarde.

Abscis Architecten - Volumestudie

Volumestudie

Abscis Architecten - Alle assistentiewoningen hebben een terras gericht op de parktuin – visualisatie Abscis Architecten

Alle assistentiewoningen hebben een terras gericht op de parktuin – visualisatie Abscis Architecten

De site wordt doorkruist door een centrale overdekte circulatie-as die uitnodigt tot wandelen, rusten, ontmoeten,... (de ‘rode loper').

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - De parktuin als collectieve buitenruimte – visualisatie Abscis Architecten

De parktuin als collectieve buitenruimte – visualisatie Abscis Architecten

Deze opdracht omvat het bouwen van assistentiewoningen en het omvormen van het bestaande kasteel tot residenties met aanvullende functies. Het project is gericht op ouderen die comfortabel willen wonen met de nodige zekerheid omtrent veiligheid en gezondheid, doch 100% zelfstandig zijn. Het is lokaal verbonden met de dorpsgemeenschap te Merelbeke maar ook voldoende aantrekkelijk voor oudere mensen van Gent en omstreken. 

De site van kasteel WIsselbeke bestaat uit het neoclassicistische getinte kasteel Wisselbeke in een beboomd kasteelpark omgeven door voormalige koetshuizen. Bij een herbestemming van de site tot zorgsite ontstaan er een aantal knelpunten met betrekking tot de koetshuizen die deze ontwikkeling kunnen hypothekeren. Door de beperkte afmetingen en de inplanting die een ontsluiting van de site onmogelijk maken, moeten de koetshuizen gesloopt worden en plaats maken voor nieuwbouwvolumes. 

We streven naar een hedendaagse architectuur met tijdloos karakter en levenslang wonen als insteek. Er wordt rekening gehouden met de wettelijke vereisten/normeringen voor de assistentiewoningen 

De parktuin is recent heraangelegd naar een ontwerp waarin de hoogstammen bewaard zijn gebleven en een centrale rol spelen. 

Omwille van de aanwezigheid van de hoogstammen en het mooie hedendaagse ontwerp is de parktuin een grote meerwaarde voor de site. 

Deze en de aanwezige hoogstammen worden zoveel mogelijk behouden, buiten de aanpassingen die doorgevoerd moeten worden om de site te ontsluiten. 

De aanwezigheid van zorg op maat betekent voor dit project een grote meerwaarde. Via een centrale “hub” en een bijhorende ontmoetingsruimte (salons) worden een aantal diensten gefaciliteerd. De ontmoetingsruimte en de hub zijn aan elkaar gelinkt en vullen elkaar aan om een complementair pakket diensten te kunnen aanbieden. De HUB is een centraal gelegen multi-functionele en ongedwongen ruimte waar mensen elkaar ontmoeten en het uitwisselen van informatie centraal staat. 

Hoewel alle zorgappartementen over een eigen buitenruimte/ terras en een comfortabele leefruimte beschikken, voorziet het project in een aantal extra gemeenschappelijke, sociale ruimten. In het kasteel, op de gelijkvloerse verdieping worden een aantal ruimten ingericht als gemeenschappelijke salons. De grandeur van het kasteel en de centrale, zeer toegankelijke ligging zijn enorme pluspunten en genereren een grote meerwaarde voor de bewoners. 

De site wordt doorkruist door een centrale overdekte circulatie-as die uitnodigt tot wandelen, rusten, ontmoeten,... (de ‘rode loper). Hoogteverschillen worden hier beperkt en met zachte hellingen opgevangen. Daarnaast zijn ook alle wooneenheden aangesloten op een lift zodat de hele site toegankelijk is voor iedereen.

Abscis Architecten - De site wordt doorkruist door een centrale overdekte circulatie-as die uitnodigt tot wandelen, rusten, ontmoeten,... (de ‘rode loper) – visualisatie Abscis Architecten

De site wordt doorkruist door een centrale overdekte circulatie-as die uitnodigt tot wandelen, rusten, ontmoeten,... (de ‘rode loper) – visualisatie Abscis Architecten

communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics