2017 - 2019 Deinze

Abscis Architecten - Inkom aan het Kongoplein - visual in progress - Abscis Architecten

Aan het einde van de Markt van Deinze zal de bestaande villa Neerleie aan het Kongoplein plaats maken voor een nieuwe, aangepaste vorm van stedelijk wonen. De opmerkelijke ligging aan het Kongoplein, dat gekenmerkt wordt door een grote rotonde met een mooie fontein, vormt een eindpunt voor een belangrijke invalsweg naar het stadscentrum. Hierdoor kan de site een rol vervullen als nieuwe stadspoort, waarbij de uitstraling van het project voldoende aandacht verdient om deze rol te kunnen vervullen.

Abscis Architecten - Ligging tussen Fossé de la ville, Markt en kanaal; Vandermaelen kaart 1846-1854

Ligging tussen Fossé de la ville, Markt en kanaal; Vandermaelen kaart 1846-1854

Abscis Architecten - inplantingsplan - voorstel nieuw Kongoplein - Abscis Architecten

inplantingsplan - voorstel nieuw Kongoplein - Abscis Architecten

Door de nabijheid van stedelijke functies en de overvloed aan licht en zicht is deze plek uiterst geschikt om kwalitatief te wonen met een kleine footprint

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - regenbui - visual in progress - Abscis Architecten

regenbui - visual in progress - Abscis Architecten

De site wordt omgeven door een rotonde, de gewestweg op de oude ‘Fossé de la Ville’, en het Schipdonkkanaal. Waar het open karakter van de grootschalige lijninfrastructuur ten noorden samenkomt met de korrel van het stadscentrum op de Markt, en met de halfopen woningen langs de ringweg, vormt deze plek het scharnierpunt. Het perceel grenst aan alle zijden aan het openbaar domein. Mede hierdoor wordt er gekozen voor kwalitatieve duurzame gevelmaterialen.

Het project bestaat uit een getrapt volume dat inspeelt op de onmiddellijke context. Een markante schaalbreuk tussen de vijf bouwlagen aan de rotonde en het transparante volume van slechts één bouwlaag aan het Kongoplein markeert de toegang. De impact op de aanpalende percelen wordt door deze speelsheid in bouwlagen tot een minimum beperkt.

De norm lag voor dit project niet louter bij het behalen van het voorgeschreven E-peil. Ook andere, minder meetbare maar minstens even duurzame aspecten, komen hier aan bod: ruimtelijke context, water- en materiaalgebruik, en vooral: een aangename thuisbeleving voor bewoners.

Abscis Architecten - doorzon - visualisatie Landbergh

doorzon - visualisatie Landbergh

Abscis Architecten - zicht vanop het Kongoplein - visual in progress - Abscis Architecten

zicht vanop het Kongoplein - visual in progress - Abscis Architecten

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - dakenlandschap - visualisatie Landbergh

dakenlandschap - visualisatie Landbergh

Abscis Architecten - zicht vanop de markt - visualisatie Landbergh

zicht vanop de markt - visualisatie Landbergh

communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics