Abscis Architecten -

Officiële Opening

Renovatie S5 - studentenrestaurant en faculteitsbibliotheek

Donderdag 12 november vond de officiële opening plaats van Gebouw S5 op campus Sterre Universiteit Gent. 

Het gebouw S5, dat dateeert uit het begin van de jaren 70 en in het hart van campus Sterre ligt, is grondig gerenoveerd. S5 biedt nu plaats aan de bibliotheek van de faculteit Wetenschappen, een ruime PC-klas, een nieuw studentenrestaurant en verschillende werkplekken voor studenten doorheen het gebouw.

Op de opening werden de ruim 100 aanwezigen verwelkomd door prof. Freddy Mortier, vicerector van de Ugent. Ook de directeur van de Studentenvoorzieningen, het diensthoofd van de bibliotheken van de faculteit Wetenschappen en architect Johan Van den Driessche deden een toespraak. Na de plechtige opening met onthulling van het plakkaat, was er een rondleiding doorheen het gerenoveerde gebouw.

Toespraak Johan Van den Driessche

Beste aanwezigen,

De renovatie van het S5 gebouw op de site de Sterre kadert in het renovatieproject van het Ledeganck complex, waarbij het universiteitsgebouw in de Karel Lodewijk Ledeganckstraat in een 5-tal fases een volledige make-over krijgt. Het S5-gebouw is samen met het S2-gebouw in dit project betrokken om een verhuisscenario tussen de verschillende fases mogelijk te maken. De voormalige bibliotheek van de S2 moest kunnen verhuizen naar de S5, zodat in het S2-gebouw plaats gemaakt kon worden voor de inrichting van het decanaat en een facultaire raadszaal die zich momenteel bevinden in de laatste fase van het Ledeganck-gebouw.

Het S5-gebouw, dat zoals het grootste deel van het Sterre-complex dateert uit de jaren 70, was gedurende al deze tijd in gebruik als onderzoeks- en testlokalen voor de Faculteit Wetenschappen.

De mooie open dubbelhoge ruimte waar nu het studentenrestaurant is gevestigd, getuigt nog van zijn vroegere functie.

Zoals de vice-rector al zei, was het S5 gebouw door zijn centrale ligging op de site de uitgelezen plaats om studentenvoorzieningen zoals een studentenrestaurant en een faculteitsbibliotheek te huisvesten. Het gebouw wordt een ontmoetingsplek voor de wetenschapsstudenten, waar ze, verspreid over de 4 verdiepingen, individuele en collectieve werkplekken kunnen vinden.

Het gebouw S5 werd gestript tot op het ruwbouwniveau en heringericht om te voldoen aan de behoeften van de nieuwe functies in het gebouw en aan de huidige eisen van veiligheid, energieprestaties en brandevacuatie.

De renovatie gebeurde met zorg voor het behoud van de bestaande architecturale kenmerken van het gebouw, in zijn context van gelijkaardige gebouwen.

De bestaande gevels zijn opgebouwd uit een betonskelet met gemetste invullingen en geanodiseerd aluminium buitenschrijnwerk. De gevels werden geïsoleerd aan de buitenzijde en afgewerkt met een gevelbepleistering. Het schrijnwerk is vervangen door nieuwe ramen met gelijkaardige onderverdelingen.

Omwille van de nieuwe functies met een hoge bezettingsgraad diende de omgeving rond het gebouw ook aangepakt te worden. Er is een buitenterras voor het studentenrestaurant, een laad- en loskade aan de keuken, een fietsenstalling en een nieuwe inkompartij met helling en trap om het hoger gelegen gelijkvloers voor iedereen bereikbaar te maken.

Ook voor de inrichting van het gebouw zijn we vertrokken vanuit de architecturale karakteristieken van het bestaande gebouw. De industriële look is zoveel mogelijk bewaard gebleven. De ribbenstructuur van de vloerplaten is zichtbaar gelaten en ingevuld met akoestisch materiaal.

De betonnen kolommen werden geaccentueerd en de typisch groene kleur van de bestaande stalen borstwering is gebruikt voor alle nieuwe borstweringen in en rond het gebouw.

Bepaalde kleuren in de gevel en van de borstwering, die behouden bleven, werden de aanzet voor het opstellen van een moodboard, om zo een coherente kleur- en materiaalkeuze te bekomen voor het ganse gebouw.

Centraal in het gebouw loopt een blauw functioneel volume over de 4 verdiepingen door. Het volume  vormt een herkenbaar knooppunt in het gebouw dat aansluit op de verticale circulatie.  Hierin zijn sanitair, lockers, bergingen en technische ruimtes opgenomen om de rest van de ruimtes zo open mogelijk te houden. Het volume is bekleed met blauw vilt, dat de akoestiek ten goede komt.

Voor Abscis Architecten stond het S5 gebouw gelijk aan de start van het 3-dimensioneel ontwerpen. Het dossier werd een testcase over hoe de stap naar 3D en BIM gezet kon worden.  BIM is de afkorting van ‘Building Information Modelling’.  In dit geval zijn de plannen het eindresultaat van een 3-dimensionaal model waar extra gegevens aan zijn toegevoegd, zodat onder andere de hoeveelheden van de elementen kunnen uitgelezen worden.  Alle informatie van het project wordt met andere woorden in 1 model gecentraliseerd. Er kan op die manier ook interdisciplinair samengewerkt worden in hetzelfde model, zodat elke partij steeds over de meest actuele versie van het ontwerp beschikt.

Hoewel we bij het S5 gebouw nog geen meetstaten uit het model hebben gegenereerd en de bouwheer ook geen vragende partij was voor een BIM-model hebben we meteen de meerwaarde kunnen zien van deze manier van werken.

Ook tijdens de werffase is het model gebruikt om de 3D tekeningen van de HVAC te integreren en te controleren.

Sinds de S5 staan er ondertussen al ruim 15 projecten op onze BIM-teller, waaronder de laatste fase van het Ledeganckgebouw, het Gents Universitair Museum.

Ik dank u voor uw aandacht en ik geef nu graag het woord aan de heer Marc Bracke, directeur van de Studentenvoorzieningen.

Naar het project 'Campus Sterre renovatie en functiewijziging'

Delen